Natuurlijk kennen we Ashton Kutcher als een echte hartenbreker. Wie was er 20 jaar geleden niet heimelijk een beetje verliefd op de acteur? Ik had zelf een hele verzameling aan foto’s die ik uit magazines had gescheurd.
Maar Kutcher is al lang niet meer alleen de acteur die de dommige maar lieve Michael Kelso speelt in That ’70s Show. Hij is nu een serieuze investeerder met zijn eigen ideeën over hoe je de maatschappij verder moet helpen.
De acteur en durfkapitalist investeert al meer dan tien jaar en zette een fonds van 30 miljoen dollar om een in fonds van 250 miljoen. Dat deed hij door met zijn bedrijf A-Grade Investments te investeren in bedrijven als Uber, Skype, Airbnb en Spotify; hij is ook mede-oprichter en partner bij Sound Ventures.
Toen ik begin november de QuickBooks Connect-conferentie in de Bay Area bijwoonde, was hij een van de belangrijkste sprekers. Tijdens het gesprek met consumententechnologie-expert Katie Linendoll deelde hij anekdotes en inzichten over zijn leven als durfkapitalist in Silicon Valley.
Hoewel ik geen multimiljonair ben, heb ik van Kutcher wel echt iets geleerd over geld .
Wees niet bang om domme vragen te stellen
Eerste advies van Kutcher: wees niet bang om in een kamer te zitten met mensen die meer weten dan jij en vragen te stellen die simpel of zelfs dom lijken.
Toen hij voor het eerst werd voorgesteld aan belangrijke spelers in de techwereld, stelde Kutcher elke vraag die hij maar kon bedenken, zonder ego.
In tien jaar tijd gaf hij zichzelf zo een opleiding in technologie. "Vaak komen we op een punt in onze carrière waar we bang zijn om dom over te komen," zei Kutcher. "Elke keer dat je bang bent voor je eigen onwetendheid, beperk je je potentie om te leren."
In plaats daarvan moet je de "domme vragen" blijven stellen. Dat helpt je nieuwe dingen te leren, maar het laat je ook zien waar je blinde vlekken zijn.
Wanneer je een beslissing neemt over geld - of het nu gaat over in welke indextracker of aandelen je moet beleggen of over welk type arbeidsongeschiktheidsverzekering je moet nemen - het is belangrijk om toe te geven dat je iets niet weet. Op die manier kun je mensen vinden die de experts zijn in hun vakgebied, en die kunnen je helpen de beste beslissingen te nemen.
Pas geleden had ik zelf met een aantal collega-freelancers een conference call met een verzekeringsagent.
We waren allemaal nieuwsgierig naar het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor onze bedrijven. Door met een expert te praten, konden we alle elementaire vragen stellen die we wilden. Aan het einde van dit gesprek hadden we een veel beter idee van waar we op moesten letten.
Een visie hebben is goed, een plan hebben nog beter
Tegen het einde van van de keynote vroeg Linendoll aan Kutcher om een buzzwoord te noemen dat hij echt niet meer kan horen. Dat modewoord? "Visie".
Hij legde uit dat het hebben van een visie wel belangrijk is, maar dat je verder komt als je een plan maakt. Begin met wat je hebt gedaan om naar je visie of doel toe te werken, kijk dan wat je daarna kunt doen om uiteindelijk je visie werkelijkheid te maken. Met andere woorden: kijk elke dag opnieuw naar de realiteit van jouw situatie - de kleine details die je van A naar B brengen.
Wanneer we doelen voor onze financiën willen stellen of proberen onze gewoontes, denkwijzen of gedrag te veranderen, is het makkelijk om verstrikt te raken in een "visie". Het is beter om om te kijken naar wat je al hebt gedaan en wat je nu aan het doen bent om je doelen te bereiken. Zo blijf je met beide benen op de grond staan.
Als ik bijvoorbeeld een grootse visie heb om ooit een mooi huis te bezitten, wat doe ik dan in nu om dat doel te bereiken? Heb ik al onderzoek gedaan naar hoeveel huizen in bepaalde buurten kosten? Hoeveel geld moet ik zelf meenemen naast de hypotheek en ben ik op schema met sparen daarvoor?
Te veel focussen op het geheel zonder te begrijpen welke stappen je moet nemen om er te komen, is een recept voor het verliezen van grip op je voornemens.
Geef ook terug
Kutcher heeft bescheiden roots: zijn vader werkte in een verpakkingsfabriek voor vlees en zijn moeder was lerares op een school. Vanwege die eenvoudige opvoeding in het Amerikaanse Midwesten is zijn filosofie over beleggen - en het leven in het algemeen - dat je iets terug moet doen voor mensen die een helpende hand nodig hebben.
"Ik ben zeer dankbaar voor de dingen die ik heb", zei Kutcher. "Ik vecht altijd voor de kleine man, wat er ook gebeurt, omdat ik altijd het gevoel heb dat ik die kleine man ben. Als je het geluk hebt het goed te doen, is het jouw taak om mensen te helpen die moeite hebben met hun eerste stap op weg naar boven."
Voor mij betekent het dat als je het je kunt veroorloven, je iets terug moet doen voor de maatschappij. Je moet in Kutchers filosofie mensen helpen die minder gelukkig zijn dan jij.
Als je financieel een geweldig jaar hebt, overweeg dan om te doneren aan een lokaal goed doel dat jou aanspreekt. Dat hoeft niet per se geld te zijn. Je kunt ook iets teruggeven door je eigen tijd te investeren of door advies te geven aan degenen die wat hulp kunnen gebruiken.
Als je in staat bent om een collega te helpen die geconfronteerd wordt met voortdurende barrières of je kunt diegene hogerop brengen, gebruik dan je eigen kracht om zo iemand een handje te helpen.